blog-post image

Náušnice: Jak vybrat ty správné?

Náušnice patří ke šperkům s prastarou tradicí. Jejich historie se začala psát již v dávném pravěku před mnoha tisíci lety a svou popularitu si udržely až do dnešních dnů. Jejich vzhled se v průběhu dějin pochopitelně značně proměňoval, v současnosti je nabídka náušnic velmi široká od decentních minimalistických skvostů až po masivní nepřehlédnutelné modely.

Ačkoliv většina lidí vybírá náušnice zejména podle jejich vzhledu a pořizovací ceny, existuje celá řada dalších faktorů, které je vhodné při koupi zohlednit. Pokud si nejste jistí, pro které náušnice se rozhodnout, může vám být malou nápovědou následující článek. A hned na úvod je třeba ještě předeslat, že náušnice již dávno nejsou ryze ženským klenotem, své příznivce si totiž našly totiž i u mužů.
 

Zlaté, stříbrné, ocelové nebo ještě jiné?

Materiál, ze kterého jsou konkrétní náušnice zhotoveny, do značné míry předurčuje jejich cenu. Zároveň však přímo ovlivňuje také životnost daného šperku, jeho odolnost a náročnost údržby. Čím dál častěji se objevují i požadavky na to, aby byl klenot hypoalergenní, to znamená s minimálním rizikem vzniku nežádoucích kožních alergických reakcí.

Mezi drahými kovy je stále nejžádanější zlato, které je považováno za symbol krásy a luxusu. Tento tradiční kov si navíc stále udržuje svou hodnotu, proto se může stát rovněž zajímavou investicí do budoucna. Pro zhotovení náušnic se běžně používají všechny tři varianty zlata, případně i jejich kombinace, nabídka je proto vskutku bohatá. Vedle žlutého zlata jsou velmi žádané především náušnice z bílého zlata, které působí velice čistě a elegantně. Avšak také náušnice z růžového zlata stojí za pozornost, podtrhují ženskou svou jemností a při osazení kamenem vytváří efektní barevné kombinace.

Zajímavou alternativou jsou náušnice pozlacené plátkovým zlatem, které si sice plně uchovávají svůj „zlatý vzhled“, ale pohybují se v podstatně nižších cenových hladinách. Jádrem bývá většinou stříbro, povrch může být pozlacen libovolným odstínem zlata. Bez povšimnutí by neměly zůstat ani stříbrné náušnice. Tento bělavě šedý šperkařský kov je oblíbený nejenom pro svou cenovou přívětivost, ale působí příjemně svěže a vkusně. Při výběru stříbrných náušnic se vyplatí vybírat ty rhodiované. Proces rhodiování jim totiž zajistí jasnější barvu a celkově zvýší jejich odolnost.

Jak vybrat dámské náušnice
V posledních letech jsou stále žádanější také ocelové náušnice. Ocel sice nemá na rozdíl od zlata ve šperkařství dlouhou tradici, získává si však nové a nové fanoušky. Není divu, jelikož je levná, velmi odolná a udržuje si trvalý lesk (pokud se pochopitelně nejedná o šperky s matnou povrchovou úpravou). Náušnice z chirurgické oceli jsou navíc hypoalergenní, tudíž vhodné takřka pro každého.

Široce rozšířené a běžně dostupné jsou náušnice z obecného bižuterního kovu. Druhý konec spektra okupují luxusní platinové náušnice, které symbolizují prestiž a bohatství. Pokud pomineme svět kovů, nesmíme zapomenout zmínit, že náušnice mohou být v současnosti takřka z jakýchkoliv materiálů: dřeva, keramiky, skla, pryskyřice, polymeru, textilie, slámy a mnoha dalších.
 

Náušnice oživí osazení kamenem

Náušnice mohou být celokovové nebo s kamínky. Vhodně zvolený kámen jim dokáže propůjčit nápaditost, lesk a celkově podtrhne jejich vzhled. Evergreenem jsou zlaté náušnice s diamantem, tento skvostný šperk rozzáří každou ženu. Dostupnější alternativou je zirkon, který se diamantům v mnohém podobá, vyznačuje se však menší tvrdostí a také nižším indexem lomu světla. Ve šperkařství je velice oblíbený, většinou se používá jeho syntetická varianta, ač existuje i v přírodní podobě.

Vskutku luxusními kousky jsou smaragdové náušnice, které jsou obzvláště vhodné pro slavnostní příležitosti a nezřídka se dědí z generace na generaci. Pro smaragd je charakteristický poněkud tajemný temně zelený odstín připomínající barvu hlubokého lesa. Lze jej dobře kombinovat se žlutým i bílým zlatem.

A když už jsme u zelené barvy, nesmíme zapomenout ani na náušnice s vltavínem. Šperky s vltavínem si v sobě nesou zvláštní poselství. Toto přírodní zelenkavé sklo má totiž nadpozemský původ, jeho vznik se spojen s dopadem vesmírného tělesa na Zemi. Ve šperkařství se vltavíny mnohdy neopracovávají, jejich povrch má totiž obvykle sám o sobě nádhernou skulptaci.

Poněkud netradiční původ mají také pravé perlové náušnice, které jsou žádané pro svůj nadčasový elegantní vzhled, vznikají totiž dlouhým procesem ve schránkách měkkýšů. Velice vzácné jsou mořské perly, ty sladkovodní neboli říční jsou o něco běžnější. Nejedna žena nedá dopustit ani na náušnice s opálem, který může mít rozličný barevný odstín. Do náušnic se používá především jeho bílá, modrá a růžová odrůda, ve šperkařství se běžně pracuje i s jeho syntetickou formou.
 

Způsob zapínání není radno podceňovat

Při výběru náušnic lze jen doporučit brát v potaz také jejich mechanismus zapínání. Měl by být snadný, rychlý a zároveň minimalizovat riziko ztráty šperku.

Většina náušnic má klasické zapínání na tzv. dámský patent, kdy se po provléknutí ušním otvorem ze zadní strany zajistí klapkou. Ztráta takřka nehrozí v případě zapínání na šroubek. V tomto případě je náušnice opatřená závitem, na který se našroubuje matička. Na podobném principu funguje i puzeta, která je však hladká bez závitu.

Setkat se lze také s africkým háčkem, cvakačkami a zapínáním typu kreole. U dětských náušnic je nejčastější zapínání tipu brizura, které je umístěno v přední části šperku a poskytuje pevné zajištění před nechtěným rozepnutím.
 

Charakter náušnic určuje do značné míry jejich tvar

Není vůbec jednoduché rozčlenit dámské náušnice podle tvaru, může být totiž velmi variabilní. Pojďme si proto alespoň krátce představit ty tři základní tvary, které patří k těm nejžádanějším.

Takzvané pecky má doma snad každá žena. Můžeme je označit jako univerzální náušnice, protože se hodí takřka pro jakoukoliv příležitost. Mnohdy se jedná o minimalistický model, který má jednoduchý tvar a je osazen jediným kamenem.

Ženský půvab podtrhují visací náušnice. Velice oblíbené jsou zejména ty ve tvaru slzy, v jejímž středu je kámen a další drobné kamínky mohou být umístěny po obvodu. Elegantně působí také šperk s jednoduchým či násobným volně splývajícím řetízkem. Nejvýraznější jsou lustrové náušnice, ty jsou poměrně velké a bohatě zdobené, obvykle se však nehodí pro každodenní nošení. Zcela běžné jsou také kruhové náušnice. Mohou být celokovové tenké nebo masivní, případně je jejich povrch osazen drobnými kameny. Rovněž kruhy patří k typu náušnic, se kterým se lze běžně setkat.
 

Ani pánské náušnice nejsou tabu

Charakter náušnic se odvíjí mimo jiné od toho, kdo je bude nosit. Doba, kdy byly určeny výhradně ženám, je dávno pryč. V dnešní době se proto snad již nikdo nepozastaví nad náušnicí v ušním lalůčku muže. Pánské náušnice nemusí být nutně párové, mužům totiž zdobí často pouze jedno ucho.

Oblíbené jsou jednoduché drobné pecky a kruhy, ale žádnou výjimkou nejsou ani složitější tvary. A zatímco u žen vede tradiční zlato, pánové dávají přednost spíše stříbru a chirurgické oceli včetně její černé varianty.
 

Výběr dětských náušnic má zvláštní pravidla

Dětské náušnice určené pro miminka i starší slečny by měli rodiče vybírat obzvláště pečlivě. Důraz je třeba klást zejména na kvalitní a zdravotně nezávadný materiál. Nejvhodnější je zlato libovolného odstínu, nedoporučuje se naopak obecný bižuterní kov. Náušnice pro děti by měly mít takový tvar, aby se nedaly lehce strhnout, nezachytávaly se do oděvu při oblékání a nezamotávaly se do vlásků. Nejprodávanější jsou proto pecky rozličného provedení.

Dětská ouška tak mohou zdobit například sloníci, kytičky, srdíčka, berušky, hvězdičky a podobně. Často jsou dozdobeny barevnými kamínky, výjimkou nejsou dokonce ani dětské náušnice osazené brilianty. Mimochodem, nechat propíchnout či nastřelit dětská ouška se doporučuje až po třetím měsíci života. Tento zákrok by měl probíhat vždy jen tehdy, pokud je miminko naprosto zdravé a ideálně za sebou má již první dávku očkování hexavakcínou, která chrání mimo jiné proti tetanové infekci.

Swarowksi, Guess nebo Pandora?

Mnozí si náušnice vybírají také podle své oblíbené značky, na kterou zkrátka nedají dopustit. Nejedna žena si dokonce vytvoří během života rozsáhlou kolekci šperků dané značky.

Se světem náušnic jsou spojeny kupříkladu značky Swarowski, Guess a Pandora. Celosvětově známým výrobcem šperkařských komponentů z broušeného křišťálového skla je rakouská společnost Swarowski, jejíž počátky jsou spojeny s Jabloneckem v severních Čechách. Její skleněné kamínky jsou ceněné pro svou vysokou čirost a vynikající optické vlastnosti, v náušnicích a ostatních špercích se tudíž nádherně třpytí.

Výsledkem je luxusní vzhled za přijatelnou cenu. Americká značka Guess je spojována zejména s oděvy, obuví a módní doplňky, nabízí ale mimo jiné i stylové moderní náušnice. Pro jejich výrobu používá hlavně chirurgickou ocel a obecný kov pozlacený růžovým zlatem. Náušnice jsou často zdobeny právě krystaly Swarowski a leckdy na nich nechybí ani viditelný nápis „Guess“.

Mnoho příznivců má také dánská šperkařská společnost Pandora, která vyrábí klenoty zlaté, pozlacené, stříbrné nebo ze speciální slitiny růžového odstínu. Všechny šperky jsou ručně dokončované. Jednotlivé korálky a přívěsky je možné postupně dokupovat a připínat na náramek či náhrdelník, přičemž k nim existují i designově sladěné prsteny a náušnice.

TOP produkty z kategorie Náušnice